Waterkwaliteit

Wist je dat...

...er samen met de vrijwilligers keihard wordt gewerkt om de waterbaan en het bassin schoon te houden? Elke week wordt de waterbaan en het bassin helemaal schoongespoten met een hogedrukspuit met heet water (90 graden!). Dat is een grote klus, maar daardoor kunnen jullie met veel plezier bij ons komen zwemmen en spelen.

Negatief zwemadvies?

Sinds 1 mei 2021 heeft de waterspeeltuin bij kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof een permanent negatief zwemadvies. "Hoe zit dit dan precies?", zul je misschien denken. Elke twee weken meet het Hoogheemraadschap Delfland de kwaliteit van het water op de waterspeeltuin. Na het testen krijgt het zwemwater een "uitstekend", "goed", "aanvaardbaar" of "slecht". De waterspeeltuin heeft in de afgelopen 4 jaar metingen gehad met hogere bacteriënwaarde. Daardoor heeft zij de classificatie ‘slecht’ gekregen, op basis waarvan het negatieve zwemadvies is afgegeven. We hebben overigens nog nooit last gehad van blauwalg.

Huidige waterkwaliteit

De classificatie is dus gebaseerd op metingen van de afgelopen vier jaren. Dat wil zeggen dat als je bijvoorbeeld één keer per jaar een "slechte" meting hebt, het hele seizoen al als "slecht" beoordeeld kan worden. De classificatie zegt helemaal niets over de huidige kwaliteit van het water. Hiervoor gebruiken we de tweewekelijkse metingen van het Hoogheemraadschap. Ook die zijn natuurlijk weer een momentopname. We adviseren daarom altijd om het hoofd boven water te houden.

Begin 2021 is de aanvoer van het water voor de waterspeeltuin aangepast door het Hoogheemraadschap Delfland. Hierdoor wordt er continu vers water aangevoerd, en ná het bassin gaat het water weer terug de sloot in die verder door de wijk stroomt. Ook sluiten wij het bassin iedere dag af met een groot net, om te zorgen dat watervogels er niet in gaan. Wij hopen dat door de nu genomen maatregelen de waterkwaliteit verbetert en het negatieve zwemadvies na dit zwemseizoen kan worden ingetrokken.

De meeste recente meting (op 3 augustus 2021) was goed. Zie ook www.zwemwater.nl.

Zie ook de website van het Hoogheemraadschap.

Wat kun jij doen voor goed zwemwater?

Als bezoeker van de zwemlocaties kun jij ook bijdragen aan een goede waterkwaliteit. Dat doe je door geen eten in het water te gooien, je afval in de vuilnisbakken te gooien en door gebruik te maken van de wc’s. Hondenbezitters kunnen helpen door de hond niet in de buurt van water te laten poepen en de poep op te ruimen: bij een regenbui spoelt de poep zo in de sloot.