De Waterspeeltuin

Onze waterspeeltuin bestaat uit een groot grasveld rondom een speelgoot met ondiep water (max. 50 cm). De speelgoot komt uit in het bassin waar lekker “gepoedeld” kan worden. Daarnaast is er een leuke natuurlijke waterloop waar kinderen met zand en water hun eigen dammetjes en geultjes kunnen maken.

Ook staan er diverse speeltoestellen zoals wipkippen, glijbanen en schommels. Deze zijn geschikt voor verschillende leeftijden, van de peuters tot grotere kinderen. Ook leuk: ontdek het blote voetenpad of ga op avontuur door de wilgentunnel!

De speeltuin is omheind en heeft één in- en uitgang waardoor je je kinderen rustig kunt laten spelen en zelf ook kunt ontspannen!

Aanpassingen waterspeeltuin 2024

In de winter van 2023-2024 krijgt de waterspeeltuin een metamorfose! Alle informatie daarover vind je op deze pagina.

Schoonmaak en onderhoud

Wanneer onze waterspeeltuin geopend is (van 1 mei tot 1 oktober) wordt deze elke maandag grondig gereinigd door onze vrijwilligers. Met professionele apparatuur, onder hoge druk en met water van 90 graden wordt ervoor gezorgd dat alles zo schoon mogelijk is. (Daarom zijn we op maandagen gesloten.)

Ook alle speeltoestellen worden met regelmaat nagelopen, officieel gekeurd en waar nodig verbeterd of gerepareerd. Buiten het hoogseizoen worden grotere werkzaamheden aangepakt.

Waterkwaliteit

Het water voor de waterspeeltuin is geen kraanwater, maar opgepompt slootwater. Dit wordt vervolgens in de waterbaan gepompt. We adviseren daarom altijd om het hoofd boven water te houden!

De kwaliteit van het water wordt regelmatig getest door een onafhankelijk gespecialiseerd waterlaboratorium. Na het testen krijgt het zwemwater de uitslag “voldoet” of “voldoet niet”. Wij vermelden het resultaat van de laatste melding steeds op deze pagina. 

Laatste meting: 22 augustus 2023

De waterkwaliteit was bij de toevoer goed, maar voldeed helaas in het bassin niet. Het gaat hierbij om een overschrijding van een bacteriologische waarde.

Het water stroomt continu door, dus ondertussen kan de kwaliteit alweer anders zijn. Op maandag 28 augustus worden de baan en het bassin weer volledig schoongespoten. De volgende meting is op 5 augustus. 

Het algemene advies blijft altijd: neem geen water in de mond!

Hoogheemraadschap

Sinds 2022 wordt de waterkwaliteit van het water in het bassin niet meer getest door Hoogheemraadschap Delfland, maar door een onafhankelijk bureau. Vóór 2022 testte het Hoogheemraadschap, en er zijn in die periode meerdere metingen geweest met een hogere bacteriënwaarde, waar de classificatie ‘slecht’ bij hoort. Op basis daarvan is onze locatie van de officiële zwemwater-lijst gehaald. Dit is dus gebaseerd op het verleden, niet op de huidige situatie.

We hebben overigens nooit last van blauwalg, omdat we het bassin wekelijks leegpompen en schoonmaken.

Natuurlijk zitten we niet stil, maar hebben we diverse veranderingen doorgevoerd om de waterkwaliteit te verbeteren!

Verbeteringen in 2021

Wij werken hard aan het verbeteren van de waterkwaliteit. In september 2021 is de aanvoer van het water voor de waterspeeltuin aangepast. Hierdoor wordt er continu vers water aangevoerd en ná het bassin gaat het water weer terug de sloot in die verder door de wijk stroomt. Ook sluiten we het bassin sinds 2021 iedere dag af met een groot net, om te zorgen dat er geen watervogels in overnachten. We verwachten dat door de nu genomen maatregelen de waterkwaliteit verbetert.

Wat kun jij doen voor goed zwemwater?

Als bezoeker van de zwemlocaties kun jij ook bijdragen aan een goede waterkwaliteit. Dat doe je door geen eten in het water te gooien, je afval in de vuilnisbakken te gooien en door gebruik te maken van de wc’s. Hondenbezitters kunnen helpen door de hond niet in de buurt van water zoals langs de kades van de sloten er omheen te laten poepen en de poep op te ruimen: bij een regenbui spoelt de poep zo in de sloot. Bedankt voor je medewerking!

Wil je nog meer weten over de waterkwaliteit? Lees hier verder.

Laatste nieuws

De Kinderboerderij pijl

Lorem ipsum dolor sit amet, in eam odio amet, vix id nullam detracto, vidit vituperatoribus.

De Kinderboerderij pijl

Ben je benieuwd welke dieren er te vinden zijn bij de kinderboerderij en wat je er verder kan doen?

De Kinderboerderij pijl

Ben je ook nieuwsgierig naar informatie over welke dieren er te vinden zijn bij de kinderboerderij