Waterspeeltuin 2024

De waterspeeltuin ondergaat een flinke metamorfose!

De aanleiding is nieuwe wetgeving (de omgevingswet) die op 1/1/2024 is ingegaan. Om hieraan te voldoen, moet de waterspeeltuin worden aangepast.

Wat gaat er veranderen?

Het belangrijkste wat uit de nieuwe wetgeving voortkomt, is dat “spelen IN water” moet worden vervangen door “spelen MET water”. Het bassin (“zwembad”) met een maximale diepte van 50 centimeter moet daarom weg. Dat was even schrikken, maar we hebben deze noodzaak omgezet naar een kans! Naast de verplichte aanpassing liepen we tegen meer uitdagingen. Zo waren er weinig speelmogelijkheden voor oudere kinderen en kinderen met een beperking. Daarnaast werden delen van het terrein na een goede regenbui erg drassig. En daar komt nu allemaal verandering in!

Nieuw ontwerp

Ontwerpbureau RIS (een ontwerp- en adviesbureau voor natuurlijke en avontuurlijke speelplaatsen) heeft in 2023 gewerkt aan het nieuwe ontwerp, samen met ons (bestuur, medewerkers en vrijwilligers) en met input van jullie (onze bezoekers). Dit is een groots plan geworden wat een flinke kwaliteitsimpuls zal geven. Maar…  als stichting hebben wij het geld niet om dit te realiseren. Daarom zijn we hard op zoek gegaan naar fondsen!

Meer weten over het ontwerp? Lees hier verder:

Alles over het waterspeeltuin-ontwerp

Fondsen & subsidies

We zijn heel dankbaar voor de toekenning van financiën voor de kwaliteitsimpuls voor de waterspeeltuin door de volgende fondsen (op volgorde van grootte van donatie):

 • Provincie Zuid-Holland,
 • Gemeente Delft,
 • VSB-fonds,
 • Stichting De Lichtboei,
 • Stichting het gehandicapte kind
 • Stalpaert van der Wielefonds,
 • Het Samenspeelfonds,
 • Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren,
 • Vaillant Fonds,
 • Stichting Dowilvo,
 • Rabobank Impactfonds,
 • Van der Mandele Stichting,
 • De Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude te Delft,
 • Nationale Postcode Loterij Buurtfonds,
 • Trees for all.

Stand van zaken

In december 2023 is de hovenier gekozen om in januari van start te gaan om het project uit te voeren. Onze vrijwilligers hebben geholpen om vooraf aan de werkzaamheden alvast wat struikgewas te verwijderen waar nieuwe toestellen en paden komen.

Eind januari 2024 is de hovenier aan de slag gegaan. Allereerst verwijderde zij de huidige speeltoestellen, maar al snel zijn ze gestart met opbouwen van nieuwe speeltoestellen, speelaanleidingen en bruggetjes neerzetten en alles afwerken. In april zijn ze gestart met afronden, met meer bomen en planten aanplanten, gras inzaaien en alles netjes afronden.

Fase 1: We hebben dankzij bovenstaande fondsen een groot deel van het plan financieel weten te dekken. Dit noemen we “Fase 1” van het project en die hebben we uitgevoerd tot einde april. 

Fase 2: Met financiële steun van de gemeente Delft kunnen we nu ook “Fase 2” gaan realiseren. Dit gaan we waarschijnlijk in oktober van 2024 realiseren. Onderdeel van deze fase zijn onder andere de geweldige en verkoelende beekloop die onwijs belangrijk is voor de vernieuwde waterspeeltuin.

Lente 2024

Het zal een flinke verandering zijn vergeleken met vroeger. Maar: de nieuwe speeltuin heeft meer speelmogelijkheden voor kinderen, van allerlei leeftijden en óók voor kinderen en ouders/begeleiders met een beperking. Er zijn natuurlijk verschillende speeltoestellen om met, over en in het water te spelen. Verder wordt de speeltuin zo aangelegd dat hij ook in de koudere en nattere maanden geschikt blijft om in te spelen en daarmee wordt de locatie het hele jaar door te gebruiken.

Volgens de huidige planning kunnen we de waterspeeltuin komende lente openen, maar of dat 1 juni wordt of toch iets later, of misschien wel eerder… dat is nog even afwachten. Dat ligt onder andere ook aan het weer; hoe snel zal het gras opkomen?

Vorderingen

We houden je op de hoogte van de stand van zaken. Af en toe zullen hier foto’s verschijnen, maar meer frequent op onze sociale media (facebook en instagram). Je kunt ook op de hoogte blijven via de nieuwsbrief die we circa 4x per jaar versturen.

De renovatie van de waterspeeltuin wordt (financieel) mogelijk gemaakt door: