Vrijwilliger worden

De kinderboerderij en waterspeeltuin zouden niet kunnen bestaan zonder onze geweldige vrijwilligers. Het is een team van zo'n 50 personen die allemaal op hun eigen manier een steentje bijdragen. De meesten hebben één of meerdere vaste dagen, voor andere taken zijn mensen “op oproep-basis” beschikbaar. Het aantal uur per week is dus flexibel, afhankelijk van jouw wensen en onze behoefte. Naast de vrijwilligers is er iedere dag een beheerder aanwezig die alles coördineert en begeleid.

Wat doe je als vrijwilliger?

Dat hangt helemaal van jouw interesses af! Het meest voor de hand liggend zijn wellicht de dierverzorgers, maar er zijn veel meer functies. Hieronder volgen de belangrijkste:

  • Dierverzorging

Als dierverzorger zorg je tweemaal per dag voor het eten en drinken van de dieren, waarbij je ook de gezondheid van de dieren controleert. De rest van de dag ben je bezig met schoonmaken van hokken en paden. Ook de mensen-verblijven moeten regelmatig schoongemaakt, zoals het kantoor en de toiletten. Daarnaast heb je in deze positie vaak contact met bezoekers; je helpt eens iemand in het contact met de dieren, wijst de weg of vertelt over de kinderboerderij. Ook kun je helpen bij kinderfeestjes.

Deze veelzijdige functie is aan te passen naar jouw interesses en (fysieke) mogelijkheden. De een vindt vooral de omgang met dieren leuk en is minder gek op kinderen; de ander is graag in de weer met de bezoekers en sleept liever niet met plakken hooi en emmers voer. Er is voor elke vrijwilliger wat wils!

  • Technische commissie

We hebben altijd veel klussen te doen. Het hele jaar door hebben de terreinen, gebouwen, speeltoestellen en hekken te lijden onder weersomstandigheden en menselijke of dierlijke activiteit. Zo moet er bijvoorbeeld regelmatig worden geschilderd en gerepareerd. Ook bouwen de klussers aan nieuwe projecten, zoals een nieuw kippen- of konijnenhok, een aanpassing in de horeca of een afzetting op het terrein. Het is voor deze functie belangrijk dat je wel enige technische kennis of kluservaring hebt, zodat je snel en veilig mee kunt draaien met het team.

  • Horeca

We hebben een kleinschalige horeca, waarvoor we (zeker op drukke dagen) heel goed vrijwilligers kunnen gebruiken. Blijf je liever op een afstandje van de dieren en gereedschap, maar draag je wél graag een steentje bij? Dan ben je in onze horeca misschien op de juiste plek! Je hebt geen keuken-ervaring nodig, wél is het fijn als je bestand bent tegen hectiek op de drukkere momenten. Natuurlijk word je ingewerkt en begin je op rustige momenten, maar uiteindelijk is het de bedoelding dat je zelfstandig kunt werken.

  • Groenonderhoud

Op ons grote en groene terrein is natuurlijk veel groenonderhoud nodig. Denk aan maaien van het grasveld op de waterspeeltuin of het gras langs de paden (met een grasmaaier of bosmaaier), het onderhoud van de planten op het bijeneiland, boomonderhoud, onkruid wieden, etc.

De meeste groen-vrijwilligers hebben geen vaste dagen maar komen als ze tijd hebben en het weer goed is, of op oproep: de beheerder meld dan dat er iets nodig is (zoals grasmaaien) en wie tijd heeft komt helpen.

  • Waterbaan

Iedere maandagochtend wordt de waterspeeltuin onder handen genomen: met 2 hogedrukspuiten, bezems en schrobbers worden zowel het bad als de baan schoon geschrobd. Een fysieke klus, oftewel een gratis work-out met veel voldoening! De waterbaanploeg bestaat uit meerdere mensen die afwisselend meehelpen. Zo zijn er altijd voldoende handjes (ook bij vakanties).

  • Activiteiten

Een aantal vrijwilligers houdt zich bezig met het regelmatig organiseren van extra activiteiten op de kinderboerderij en/of waterspeeltuin. Denk hierbij aan het bedenken van invulling van deze evenementen, het organiseren van materiaal en middelen én het opbouwen en bemannen van de activiteiten op de dag zelf. Heel divers dus, zowel voor denkers als doeners en voor mensen die graag met groepen (kinderen) werken of juist liever alles achter de schermen regelen.

Vereisten

De minimum leeftijd voor vrijwilligers is 14 jaar. Verder moet je (na je inwerkperiode) zelfstandig kunnen werken, onder begeleiding van de beheerder. Het aantal uur en de taken zijn flexibel, afhankelijk van je interesses en mogelijkheden!

Wat krijg je als vrijwilliger?

Wij bieden je een ontzettend leuke, gezellige en leerzame werkplek. Als je bij ons vrijwilligerswerk komt doen, kom je in een warm bad terecht vol enthousiaste en betrokken mede-vrijwilligers. We organiseren regelmatig leuke activiteiten met elkaar en zijn een hecht team.

Vrijwilligerscontract en -beleid

Als vrijwilliger bij Stichting kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof teken je een vrijwilligerscontract. Een onderdeel hiervan is het vrijwilligersbeleid waarin onder meer omgangsvormen en vertrouwenspersonen staan.

Interesse?

We horen graag van je! Stuur ons een mailtje (info@kinderboerderijtanthof.nl) met wat informatie over jezelf, naar welke functie(s) je interesse uitgaat en wanneer/hoeveel je beschikbaar zou zijn. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om te kijken naar de mogelijkheden.